torstai 29. elokuuta 2013

Syvän etelän omenahyve + mysli / snäkkipohja kaupan päälle





Tämä omena-kaurajälkkäri kohottaa makunautinnon potenssiin kymmenen! Erikseen paahdetun kauramuruseoksen, meidän piparkakkumaustetta muistuttavan mausteseoksen ja omenan "hyveellinen" yhdistelmä on kerrassaan mainio viritys. Ja mitäs muuta sen kaveriksi kuin - enemmän tai vähemmän kuten kuvasta näkyy;) - vanhaa kunnon vaniljajäätelöä.


PAAHDETTU KAURAMURUSEOS
3 dl        kauraryynejä
1 1/2 rkl fariinisokeria
1/4 tl      suolaa
1 tl         kanelia
1/2 dl     hunajaa (tai pikkusen vähemmän)
1/2 dl     rypsiöljyä
1 tl         vaniljasokeria

Sekoita kauraryynit, fariinisokeri, suola ja kaneli karkeaksi massaksi. Mittaa toiseen kulhoon hunaja, öljy ja vaniljasokeri, hämmennä ne tasaiseksi seokseksi ja lisää se sitten kauraryynimassaan. Sekoita kaikki ainekset käsin huolellisesti ja levitä seos ohueksi kerrokseksi uunipannulle leivinpaperin päälle. Paahda sitä uunissa, 150 asteessa ensin 15 minuuttia, sekoittele hieman, ja paahda vielä sen jälkeen 20-30 minuuttia, eli kunnes muruseos on saanut kullankeltaisen värin. Murentele murumassaa jäähtymisen aikana jotta se ei paakkuuntuisi.




Tätä kannattaa tehdä kerralla enemmän, sillä se on erittäin maukasta ja sopii hyvin esimerkiksi myslipohjaksi. Lisää joukkoon kuivahedelmiä, rusinoita, pähkinöitä tai vaikka kookoshiutaleita ja sinulla on mieleisesi herkkumysli, joka maittaa vaikka kreikkalaisen jurgurtin kanssa. Tässä reseptissä mainittu määrä ei siihen oikein riitä, mutta tuplaa aineet ja paahda isolla uunipellillä, niin jo alkaa piisaamaan! Ja mikä parasta, jos muruseosta on jo valmiina, syntyy omenajälkkäri seuraavalla kerralla todella vauhdikkaasti.


SALAINEN ASE
Jälkkärin salainen osa on mausteseos, joka rapakon takana kuuluu olennaisena osana sikäläiseen kurpitsapiirakkaan.

Sekoita keskenään:
1/2 tl kanelia
1/4 ti inkivääriä
1/8 tl neilikkaa
1/8 tl muskottipähkinää

1/8 tl on hiukan hankalaa mitata, mutta ei haittaa vaikka tulisi pikkusen enemmänkin. Mausteseosta tulee näin tehtynä juuri sen verran kuin jälkkäriin tarvitaankin. Kokemuksesta voin kuitenkin sanoa, että tätä jälkkäriä maistettuasi teet toisella kerralla todennäköisesti niin kuin minä nykyisin: eli pyöräytät myös mausteseosta isomman määrän yhteen menoon ja laitat loput käytöstä poistettuun maustepurkkiin odottamaan seuraavaa omenajälkkäriateriaa :) Niin, ja sitä Halloween kurpitsapiirakkaa, jota ilman zombiet ei jaksa. (Resepti lähempänä Halloweenia)


OMENAJÄLKKÄRI
40 g  voita
3 dl   kauraryynimuruseosta
2 rkl  vehnäjauhoja
1 rkl  sokeria ja myöh. vielä 1/2 dl sokeria
4       omenaa siivuttuna (tai kolme isoa)
1 tl    (salainen ase) mausteseosta
1/2    sitruunan mehu

Laita uuni  175 asteeseen. Sulata voi levyllä uuninkestävässä paistinpannussa (nopeampi valmistaa;)) Lisää muruseos, 1 rkl jauhoja ja 1 rkl sokeria ja pyörittele kunnes sokeri on sulanut ja ainekset sekoittuneet. Laita kulhoon odottamaan.
Levitä omenaviipaleet pannulle, mittaa mukaan mausteseos, sitruunan mehu ja 1/2 dl sokeria (tai pikkusen vähemmän). Kuumenna viipaleita mausteissa aina välillä käännellen, n. 5 minuuttia tai kunnes hedelmäliha alkaa pehmentyä. Sirottele joukkoon loput vehnäjauhoista, sekoita ja ripottele päälle sokeri-voi murumassa.



Pistä pannu uuniin ja paista jälkkäriä kunnes omenat ovat pehmenneet, eli 35-40 minuuttia.

Nauti uunilämpimänä vaniljajäätelön kanssa.

4 kommenttia:

  1. Varmasti hyvää, nam :)Lempimausteitani ja omenaa!

    VastaaPoista
  2. On se :) Ensimmäistä kertaa tätä valmistaessa ihmettelin miksi siitä tulee jotenkin talvinen olo. No se johtuu tietenkin tosta mausteseoksesta, joka sopii kyllä ompulle kuin nakutettu - vähintään yhtä hyvin kuin kurpitsalle!

    VastaaPoista
  3. Oi, kuulostaa kyllä järkyttävän hyvältä! Ja luulen, että meillä muutkin söisivät tätä riemusta kiljuen :)

    VastaaPoista
  4. Kyllä, se on suorastaan mielettömän hyvää! Seuraavalla kerralla ajattelin tehdä itse vanhanajan vaniljajäätelönkin. Sitten on toivottavasti Järisyttävän hyvää ;)

    VastaaPoista